Έκβους
Πήτερ Σάφερ
λίγα λόγια για το έργο
Ο ψυχίατρος Μάρτιν Ντάισαρτ, λέει πολλές αλήθειες και η ανατροπή των βεβαιοτήτων του ως επιστήμονα και ως ώριμου άντρα αντιδιαστέλλεται με τη διαφορετικού είδους έκπληξη του 17χρονου δράστη Άλαν Στρανγκ, καθώς και οι δύο ανακαλύπτουν βήμα-βήμα την πολυπλοκότητα του εαυτού τους και γενικότερα της ανθρώπινης φύσης. Ο ψυχολόγος Μάρτιν Ντάισαρτ είναι ρόλος-κλειδί. Η επαφή του με τον έφηβο Άλαν Στρανγκ φωτίζει σταδιακά τα κίνητρα της πράξης του νεαρού παιδιού (να τυφλώσει τα άλογα) και βοηθάει τον ίδιο να αναθεωρήσει την ικανότητά του να ξεκλειδώσει το υποσυνείδητο ενός άλλου ανθρώπου. Η σύγκλιση ασθενούς και γιατρού μέσα από την παράλληλη «αποφλοίωση» είναι από τα πιο δυνατά στοιχεία του έργου.
Το Έκβους παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1973 και κατόπιν ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ και στο Παρίσι, το 1976. Αρκετά χρόνια μετά, το 2007, ανέβηκε και πάλι με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ράντκλιφ, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1977 από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Στην Ελλάδα, το Έκβους ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Δημήτρη Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας» με παρτενέρ τον Νίκο Τζόγια. Ο Σάφερ, γνωστός και στην Ελλάδα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν τα έργα τόσο στη σκηνή (Μαύρη κωμωδία, 1965) όσο και στην οθόνη (Αμαντέους, 1984), εμπνεύστηκε αυτό το ψυχολογικό δράμα από ένα πραγματικό γεγονός, την ανεξήγητη πράξη ενός εφήβου, που- χωρίς προφανή λόγο- έβγαλε τα μάτια έξι αλόγων.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Κάλλη Καραδάκη
Πρωτότυπη Μουσική: Στέλιος Ζουμαδάκης
Η πρωτότυπη μουσική του έργου εκτελείται ζωντανά (κιθάρα: Στέλιος Ζουμαδάκης, φαγκότο: Μαρίνα Δημητριάδου)
Παίζουν (αλφαβητικά):
Ελευθερία Αντωνοπούλου, Δημήτρης Βαρελάς, Μαρίνα Δημητριάδου, Ειρήνη Κουτσάκη, Θωμάς Μάσκας, Νίκος Νικολάκης, Ιάσων Ξεξάκης, Γιάννα Παγιαβλή, Γιώργος Φραγκάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Βιβή Χατζηκωτούλα