ο Μίμος- Παντελή Πρεβελάκη

Άγνωστο έργο του Παντελή Πρεβελάκη σε παγκόσμια πρώτη στα Χανιά 8 και 9 Σεπτεμβρίου, Ο Μίμος στο Ενετικό Λιμάνι

Ο Μίμος, ο αιώνιος θεατρίνος, ο ηθοποιός (συνεκδοχικά και η τέχνη του) πέρα από τόπο και χρόνο, είναι το κεντρικό πρόσωπο του επαναστατικού ομώνυμου μονόπρακτου του Παντελή Πρεβελάκη που γράφτηκε το 1928. Συνεπαρμένος από τη γνωριμία με τον Νίκο Καζαντζάκη και γοητευμένος από τις ανταποκρίσεις του από το σοβιετικό θέατρο, όπως είχαν δημοσιευτεί στον αθηναϊκό τύπο το 1926, ο Πρεβελάκης γράφει, με την πρώτη συμβολή του στη νεοελληνική δραματουργία, ένα έργο εξαιρετικής θεατρικής και πολιτικής τόλμης.

Στα 18α γενέθλια της κόρης του, ένας Εργοστασιάρχης καλεί κάποιο μίμο για να διασκεδάσει τους καλεσμένους του. Στο πρότυπο της commedia dell’ arte, o Μίμος του έργου, σαν Αρλεκίνος του Picasso, όπως σημειώνει ο Πρεβελάκης, έχει κρεμασμένες στο λαιμό του τέσσερις μάσκες που χρησιμοποιεί συνήθως κατά την άσκηση της τέχνης του. Αρχίζει να τις χρησιμοποιεί με τη σειρά εκτελώντας έναν- έναν διαμετρικά αντίθετους ρόλους, ώσπου φτάνει σε υποκριτικό οίστρο, φορτώνεται τα πάθη και των τεσσάρων ηρώων του και φεύγει σε μια θεατρική υπέρβαση που φέρνει αμηχανία στον οικοδεσπότη και τους καλεσμένους του.

Πιθανότατα επηρεασμένος από την επεισοδιακή προβολή του Θωρηκτού Ποτέμκιν στην Αθήνα το 1927, ο Πρεβελάκης γράφει ένα έργο που δεν θα μπορούσε να έχει συνέχεια στην μεσοπολεμική Ελλάδα του Ιδιώνυμου. Που δεν είχε συνέχεια ούτε στα ίδια τα γραπτά του. Πού δεν βρέθηκε ποτέ θίασος να το ανεβάσει, μέχρι φέτος που η αρτιγέννητη Στεροπή από τα Χανιά, δέχτηκε την παραγγελία του Φεστιβάλ Αντίβαρο από το Ρέθυμνο και ανέσυρε το έργο από την πολυετή λήθη.

Ανάλογη είναι και η σύμπραξη προσώπων και φορέων σε καλλιτεχνικό επίπεδο για την επίτευξή της. Η ειδική ατμόσφαιρα που αναπτύσσει στο έργο ο Πρεβελάκης βρέθηκε στο επίκεντρο της σκέψης των διοργανωτών του Φεστιβάλ Αντίβαρο και σταθερό μέλημά τους το πώς θα μπορούσε αυτή να υπηρετηθεί καλύτερα. Αν και το έργο μοιάζει με σενάριο της commedia dell’ arte λείπουν οι σταθεροί κωμικοί τύποι και τη θέση τους έχουν πάρει άλλοι που επινοεί ή που δανείζεται ο Πρεβελάκης. Για να υλοποιηθεί μια παράσταση στην Ελλάδα με τους όρους της αυτοσχέδιας ιταλικής κωμωδίας χρειαζόταν διεθνής συμπαραγωγή με χώρα στην οποία η παράδοση του ιδιότυπου αυτού είδους παραμένει θαλερή. Ο κεντρικός ηθοποιός θα έπρεπε να προέρχεται από μια τέτοια χώρα, κυρίως την Ιταλία ή τη Γαλλία, ο βασικός ηθοποιός θα έπρεπε να κουβαλεί στους ώμους του το βάρος μιας τέτοιας παράδοσης και, ιδανικά, να χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τίτλο που φέρει και το έργο: να είναι δηλαδή μίμος.

Στο πρόσωπο και την πλούσια καριέρα του Ντμίτρι Ρεκατσέφσκι, που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, συγκεντρώθηκαν όλες οι παραπάνω απαιτήσεις.

Εγκατεστημένος στη Γαλλία, απόφοιτος της σχολής του Μαρσέλ Μαρσώ, ο ρωσικής καταγωγής ηθοποιός καλείται να ενσαρκώσει τον Μίμο του Πρεβελάκη, διαθέτοντας περγαμηνές που σπάνια συγκεντρώνονται σε ένα και μόνο πρόσωπο. Τις σκηνές μιμικής σκηνοθετεί η Αντωνία Βασιλάκου, απόφοιτη της ίδιας σχολής μιμικής και διδάσκουσα επί χρόνια το μάθημα του Σωματικού Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο.

Στην ίδια ανήκει επίσης η χορογραφία.

Πανεπιστημιακή σύμπραξη είχαμε επίσης στη μετάφραση (η παράσταση παρουσιάζεται δίγλωσση με ελληνικούς και γαλλικούς υπέρτιτλους), την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Φίλιας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ξένων γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Τέλος τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μανώλης Σειραγάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντίβαρο, διευθυντής του Εργαστηρίου Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής (ΘΕΚΙΜΣ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διδάσκει Ιστορία Θεάτρου στο Τμήμα Φιλολογίας.

Σταθεροί συνεργάτες του Εργαστηρίου ΘΕΚΙΜΣ είναι και οι μουσικοί της παράστασης Γιάννης Παπατζανής και Γιώργος Ζαχαριουδάκης. Σκηνογράφος- ενδυματολόγος η Κάλλη Καραδάκη.

Τον Χορό της παράστασης απαρτίζουν μια σειρά ηθοποιοί που προέκυψαν από το σεμινάριο σωματικού θεάτρου που προσφέρθηκε δωρεάν στα Χανιά στο πλαίσιο προετοιμασίας της παράστασης (25-30 Αυγούστου) και συγκεκριμένα:  Σπύρος Ανδρουλάκης, Γεωργία Κούνδουρου, Λίνα Σειραγάκη, Ερμιόνη Χαριτάκη, Χαρά Χατζημανωλάκη, Δημοσθένη Χαριτάκη.