Ημερίδα για το θέατρο την Κρήτη

ΚΕΜΕ-ΠΚ Αντίβαρο

Ρέθυμνο 17.5.2021

Οι τελευταίες δύο χρονιές οδήγησαν το ελληνικό θέατρο συνολικά, αλλά και κάθε θεατρικό σχήμα ξεχωριστά σε ένα δύσκολα διαχειρίσιμο τέλμα. Παραστάσεις και φεστιβάλ συνεχώς αναβάλλονται ή ματαιώνονται, οι στεγασμένοι χώροι παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και οι άνθρωποι του θεάτρου οδηγούνται σε μία αναγκαστική αδράνεια.

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Αντίβαρο, μετρώντας ήδη την απώλεια ενός φεστιβάλ που αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε μετά και την τέταρτη αναβολή του, διοργανώνει από κοινού με το Εργαστήριο Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής (ΘΕΚΙΜΣ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (3-4/7), Ημερίδα γύρω από το θέατρο με κεντρικό ζήτημα τα προβλήματα των επαγγελματιών του θεάτρου στην Κρήτη και απώτερο σκοπό, πέρα από τη χαρτογράφηση των σχετικών σχημάτων, τη δημιουργία ενός δικτύου για την θεατρική κινητικότητα στην Περιφέρεια. Περαιτέρω, στοχεύουμε στη σύνδεση αυτού του δικτύου με το σύστημα επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟΑ και τη θέσπιση υποχρέωσης των επιχορηγούμενων θιάσων να περιλαμβάνουν έναν ορισμένο αριθμό σταθμών από τη διαδρομή αυτή στην περιοδεία τους, η οποία θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την επιχορήγηση. Η κίνηση συνδυάζεται με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό πανελλαδικά. Ευελπιστούμε πως θα κατορθώσουμε να καταγραφούν οι θεατρικές δυνάμεις του νησιού, οι χώροι και τα προβλήματά τους, ενώ θα δημιουργηθεί ένας χάρτης, βάσει του οποίου θα μπορεί ο κάθε θίασος να αυξήσει τη βιωσιμότητα της δουλειάς του, δίνοντας μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων, αυξάνοντας το κοινό του και το χρόνο ζωής κάθε θεατρικής του παραγωγής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στις 3 και 4 Ιούλη 2021. Προγραμματίζουμε διάρκεια δυο ημερών καθώς υπολογίζουμε σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Χώρος της εκδήλωσης σχεδιάζεται να είναι το Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, ωστόσο -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- δεν έχουν ακόμη εκδοθεί υγειονομικά πρωτόκολλα για σχετικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους. Εναλλακτικά η δράση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο, για τον οποίο θα ενημερωθείτε έγκαιρα. Όσον αφορά τις ομάδες και τα πρόσωπα που αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να παραστούν με φυσική παρουσία θα αναζητηθούν πρόσφορες λύσεις για τη συμμετοχή τους. Δυστυχώς, η διοργάνωση δεν καλύπτει έξοδα μετακίνησης ή διαμονής στο Ρέθυμνο. Συνημμένα, σας αποστέλλουμε ερωτηματολόγιο, το οποίο έχουμε σχηματίσει για να μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε και να οριοθετήσουμε την δράση της κάθε ομάδας. Καλείστε να το αποστείλετε συμπληρωμένο το ταχύτερο δυνατό στη διεύθυνση theatroantivaro@gmail.com έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε τη συμμετοχή σας ή να καταγράψουμε τη δράση σας. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία στείλτε το ερώτημά σας στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση. Μη διστάσετε να διαδώσετε την πρόσκληση αυτή ή να μας πληροφορήσετε για ομάδες και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κρήτη, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στην πρόσκληση.

Για το Αντίβαρο

Στέλιος Ζουμαδάκης (πρόεδρος)

Για το Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

Μανώλης Σειραγάκης (διευθυντής)