Συγγνώμη

Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης

Κείμενο: Μάρτα Μπουτσάκα

Έργο –ντοκουμέντο, βασισμένο σε αληθινά περιστατικά,  πραγματεύεται το θέμα της βίας και το πώς αυτή διαμορφώνει αλλά και αλλοιώνει τον ψυχισμό των νέων ανθρώπων και τις ισορροπίες μιας οικογένειας, κατ’επέκταση μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Κεντρικό ρόλο στο έργο αυτό-όπως και στα περισσότερα έργα της Μπουτσάκα-έχει η οικογένεια. Μια μεσοαστική, «φυσιολογική» οικογένεια που έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της, συνειδητοποιώντας πως η βία μπορεί να μην αφορά μόνο τους άλλους και τα βίαια περιστατικά μπορεί να μην εξαντλούνται στην παρακολούθηση «ακατάλληλων»  πλάνων στο διαδίκτυο. Ένα αναίτιο και απρόκλητο βίαιο γεγονός θα αλλάξει για πάντα τη ζωή αυτής της οικογένειας και θα προκαλέσει έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο ευθυνών, αλληλοκατηγοριών και ερωτημάτων. Πόσο εύκολα γίνεται κάποιος «δράστης» από «θεατής»; Πού σταματάει η ευθύνη των γονιών για τις πράξεις των παιδιών τους; Πόσο εύκολα ξεπερνάει κάποιος τα όρια του «φυσιολογικού»; Πώς ξυπνάει αυτός ο «σκοτεινός συνεπιβάτης» πού όλοι έχουμε μέσα μας;

Χρησιμοποιώντας την τεχνική του Flash back,  η συγγραφέας καταργεί την  ευθύγραμμη αφήγηση και εναλλάσσει τις σκηνές από το παρελθόν και το παρόν με ταχύτητα, καταγράφοντας τα γεγονότα και  παρουσιάζοντάς τα στον θεατή χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Ο θεατής παρακολουθεί μια παράσταση που μοιάζει με παζλ, ένα παζλ  που το συνθέτουν οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις, η σωματική και λεκτική βία, ο θυμός, η οργή και η απορία. Όμως, όταν το παζλ  αυτό ολοκληρωθεί, τα ερωτήματα δεν θα έχουν απαντηθεί, δεν  θα υπάρχει  ετυμηγορία, ο καθένας  μας καλείται να δώσει την δική του απάντηση. Ίσως τελικά πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τα πάντα. « Τι έφταιξε;» θα αναρωτηθεί προς το τέλος του έργου η μητέρα, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση από τον πατέρα: «Δεν ξέρω∙ γιατί πέφτει το αεροπλάνο;»

Η πολυβραβευμένη Καταλανή συγγραφέας Μάρτα Μπουτσάκα γεννήθηκε το 1978 στη Βαρκελώνη και σπούδασε σκηνοθεσία και δραματουργία στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων θεατρικής γραφής και τα έργα της έχουν βραβευτεί απο διάφορους φορείς της Ισπανίας.

Το έργο Συγγνώμη  (Plastilina) γράφτηκε το 2006 και τιμήθηκε με το βραβείο Ciudad de Alcoi το 2007. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το βραβείο Marques de Bradomin, το σημαντικότερο βραβείο για νέους δραματουργούς στην Ισπανία, καθώς και για το βραβείο MAX 2010.  Το έργο έχει παρασταθεί στην Ισπανία, στη Βενεζουέλα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε το 2015 σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στο θέατρο Σταθμός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρία Χατζεμμανουήλ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μανόλης Σειραγάκης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Βέρα Κασωτάκη

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κάλλη Καραδάκη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΗΝΙΙΚΟΥ: Ιάσων Ξεξάκης

ΜΟΥΣΙΚΗ: Στέλιος Ζουμαδάκης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κλεάνθης Σιμιρδάνης

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Βαλεντίνα Ντζούριτς

ΗΧΟΣ: Βενετία Μανουσάκη – Δήμητρα Βακούφη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Βέρα Κασωτάκη

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ( με σειρά εμφάνισης):

Μαρία Βασιλειάδου, Δημήτρης Βαρελάς, Ιωάννα Τεφτίκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Κώστας Γιασσάκης, Χρήστος Παππάς, Βέτα Μεσιτίδου, Μαρκέλλα Πετρογιαννάκη /Aλεξάνδρα Λειβαδιώτη*, Άντα Καράκου /Αφροδίτη Παναγιωτίδη*, Βαλεντίνα Ντζούριτς.

*Ερμηνεύουν τους ρόλους των Λάλι και Λάουρα αντίστοιχα στις 9 και 10 Μαρτίου.