Η Ομάδα

Το Αντίβαρο, καλλιτεχνικό – πολιτιστικό – ερευνητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2013, με σκοπό να προάγει με ανιδιοτέλεια την τέχνη του θεάτρου στην πόλη του Ρεθύμνου. Αποτελείται από πολίτες του Ρεθύμνου και φοιτητές, με αρκετά μέλη της να έχουν πλούσια θεατρική παιδεία και εμπειρία ακόμα και επαγγελματική.

Η Ομάδα Αντίβαρο, δίνοντας έμφαση στην κρητική θεατρική παράδοση, επιλέγει ως εναρκτήριο έργο την Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη του Ν. Καζαντζάκη και την παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δείχνοντας έτσι τον ερευνητικό πειραματικό χαρακτήρα που φιλοδοξεί ότι χαρακτηρίζει τη δουλειά της. Ήδη από την πρώτη της παραγωγή, η Ομάδα βραβεύεται στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ της Ιεράπετρας, αποσπώντας τρία πρώτα βραβεία (φωτισμού, χορογραφίας, πρωτότυπης μουσικής) και συμμετέχει στο 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου με την Πανώρια του Γεωργίου Χορτάτζη σε νέα διασκευή, αλλά και με δρώμενα στην τελετή έναρξης.

To 2016, παράλληλα με την τρίτη θεατρική της παραγωγή Ελευθερία στη Βρέμη του Φασμπίντερ, οργανώνει το Φεστιβάλ Αντίβαρο, ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο περιλαμβάνει μία μουσική και τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, που παρουσιάζονται στο Ρέθυμνο στη διάρκεια της άγονης χειμερινής θεατρικής περιόδου. Η επιτυχία του είναι απρόσμενη. Με όλες τις εκδηλώσεις sold out, και με τις δυο έκτακτες παραστάσεις που προστέθηκαν επίσης γεμάτες, δείχνει ότι πρέπει να επαναληφθεί και να γίνει θεσμός. Το Φεστιβάλ Αντίβαρο φέρνει στο Ρέθυμνο μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας, με πολύ προσιτό εισιτήριο, και ταυτόχρονα προβάλλει τη δουλειά των Ρεθυμνιωτών στην πανελλήνια θεατρική κοινότητα. Το στοιχείο, ωστόσο, που όλοι εντοπίζουν ως μεγαλύτερο κέρδος για την πόλη του Ρεθύμνου, είναι η μετατροπή της κεντρικής αίθουσας ενός πανέμορφου κτηρίου (Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, Κριτοβουλίδου 17) σε ένα μικρό, κομψό, ατμοσφαιρικό και λειτουργικό θέατρο περίπου 80 θέσεων.

Το 2017 είναι εμφανής η προσπάθεια ποιοτικής ανάπτυξης του Φεστιβάλ. Αυξάνονται οι παραγωγές που εμφανίζονται από 5 σε 7 και όλες σχεδόν κάνουν δύο τουλάχιστον παραστάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του 2016, να φτάσουν θεατές μέχρι το θέατρο και να μην καταφέρουν να δουν την παράσταση. Ως εναρκτήριο του Φεστιβάλ, η Ομάδα Αντίβαρο παρουσιάζει το έργο της Σούζαν Γκλάσπελ Στα Όρια (The Verge) που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και ανεβαίνει σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Ρέθυμνο. Για πρώτη φορά έρχεται κατά τη διάρκεια χειμερινής περιόδου στο Ρέθυμνο το Θεάτρο Τέχνης Κάρολος Κουν με την παράσταση Αδαμαντία με τη Μάνια Παπαδημητρίου στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ρεθυμνιώτη καλλιτέχνη Κωστή Καπελώνη.  Στη λήξη του Φεστιβάλ υπάρχει άλλη μια συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση, καθώς ανεβαίνει δραματοποιημένο το ποιητικό έργο Πανωραία του Νάσου Βαγενά, ενός ανθρώπου που δίδαξε επί πολλά έτη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέδεσε τη σταδιοδρομία του με τα πρώτα ιστορικά χρόνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, όταν στεγαζόταν ακόμα στα παλιά κτήρια στα Περιβόλια. Η Πανωραία ανεβαίνει και στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον Ιούλιο του 2017 στα πλαίσια της Συνάντησης Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

Τον Οκτώβριο του 2017, η Ομάδα Αντίβαρο συμμετέχει στο 28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου με τις Προσωπογραφίες: Ρεθεμνιωτών παρουσιάζοντας σκηνοθετημένους τέσσερις μονολόγους, γραμμένους από λογοτέχνες του Ρεθύμνου.

Στις παραστάσεις μας και στο Φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει πλήθος ανθρώπων ως τεχνικοί, ηθοποιοί, βοηθοί σκηνής, ηχολήπτες, φωτιστές, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοί, ταξιθέτες, χωρίς τους οποίους καμία παράσταση δε θα ήταν εφικτή.

Ο καθένας από το πόστο του προσέφερε το καλύτερο που μπορούσε και πάντοτε χωρίς αμοιβή, αλλά μόνο για την ευχαρίστηση της δημιουργίας και της προσφοράς. Ευχαριστούμε!

αντίβαρο παράσταση Ιεράπετρας

Όλοι εμείς:

Ανδρομάχη Σαπουντζή
Βασίλης Σταματάκης
Βασιλική Μάρκου
Βιβή Χατζηκωτούλα
Γιάννα Παγιαβλή
Γιάννης Μαυρίδης
Γιάννης Χατζηβασιλείου
Γιώργης Σηφακάκης
Γιώργος Πριναράκης
Γιώργος Φραγκάκης
Δημήτρης Βαρελάς
Δημήτρης Καραμπάς
Διονύσης Ξενικάκης
Ειρήνη Κουτσάκη
Ειρήνη Μοσχάκη
Ελεονόρα Βασιλοπούλου
Ελευθερία Αντωνοπούλου
Ελισάβετ Κουμαρέλη
Ευθύμης Καρουζάκης
Θάλεια Λαζαρίδου
Θοδωρής Καρτέρης
Θωμάς Μάσκας
Ιάσων Ξεξάκης
Ίλια Μοττάκη
Κάλλη Καραδάκη
Κατερίνα Απλαδά
Μάνος Κελιγιαννάκης
Μανώλης Σειραγάκης
Μαρία Γαλεράκη
Μαρία Κουφάκη
Μαρίνα Δημητριάδου
Μαρκέλλα Πετρογιαννάκη
Μελίνα Χριστοπούλου
Μιχάλης Καραμπάς
Νίκος Γιουκάκης
Νίκος Νικολάκης
Παυλίνα Μίχα
Πέτρος Τσιμπούρης
Σπύρος Αλυσανδράτος
Στέλιος Ζουμαδάκης
Στέλλα Σειραγάκη