Μαρία Πολυδούρη

Πρόγραμμα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης

Κέιμενο: Βιβή Κοψιδά-Βρεττού

Μαρία Πολυδούρη: Φωτεινή Φιλοσόφου

Κώστας Καρυωτάκης: Νίκος Γιάννακας

λίγα λόγια για το έργο

Ένα έργο γραμμένο από την ποιήτρια Βιβή Κοψιδά-Βρεττού θα ανεβάσει ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή φέτος το χειμώνα 2018-2019 στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ στην Αθήνα και θα το πρωτοπαρουσιάσει σε δύο επίσημες πρεμιέρες, στην Πρέβεζα του Καρυωτάκη και στη Λευκάδα, την πατρίδα της συγγραφέως

«Μάτια μιας περήφανης ψυχής και απόλυτης σε όλα, μάτια που δεν κλείνουν φοβισμένα, μάτια μοιραίας Εκάβης, τα μάτια της». Η Πολυδούρη και ο Καρυωτάκης ανήκουν σε μια νεολαία που θα πιστέψει με πάθος στην κοινωνική δικαιοσύνη και θα στρώσει με τα κορμιά της τους τραγικούς δρόμους της …

Ο σκηνοθέτης της παράστασης του έργου ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ, Γιάννης Νικολαΐδης, με αφορμή την πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, μας λέει¨:

«Γνωρίζοντας την ευαίσθητη και ουσιώδη γραφή της ποιήτριας Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, πριν από καιρό της ζήτησα να γράψει ένα θεατρικό κείμενο για τη Μαρία Πολυδούρη. Γι αυτή τη σπουδαία γυναίκα αγωνίστρια που όλο της το είναι την οδήγησε στην αναζήτηση του εξ ίσου σπουδαίου Κώστα Καρυωτάκη. Η συνάντηση αυτή υπήρξε μοιραία και για τους δύο. Η ευαισθησία της Βιβής Κοψιδά φώτισε την απέραντη ψυχή της Πολυδούρη προβάλλοντας όλες τις εκδοχές της, τις αδυναμίες και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της ηρωίδας, όπως και του μοιραίου ουσιαστικού συντρόφου της Κώστα Καρυωτάκη. Μου παρέδωσε ένα έργο πολυδιάστατο, απέραντο και εκτεθειμένο στις ανθρώπινες ευαισθησίες, ρίχνοντας φως στη ζωή της ποιήτριας και στα γεγονότα της πολυτάραχης εποχής, χωρίς να χάνει τίποτα από την ευαίσθητη πλευρά της. Ο ήχος του όπλου του Καρυωτάκη, έδωσε επίγειο τέλος στο συναρπαστικό έρωτα των δύο μαχητικών ανθρώπων, που ένωσαν τις σκέψεις τους και την απέραντη ευαισθησία τους γι αυτόν τον κόσμο. Πιστεύω πως άφησαν μια αρχή σ ένα νήμα για να ψάξουμε κάποτε την έξοδο από το λαβύρινθο.

Ευχαριστώ τη Βιβή Κοψιδά που μου έδωσε την ευκαιρία να προσπαθήσω να βυθιστώ στην εσωτερική διαδρομή της σκέψης αυτής της σπουδαίας γυναίκας. Πραγματικά η Πολυδούρη κλείνει τη ζωή της στέλνοντας το τελευταίο της μήνυμα στον Κ. Καρυωτάκη λέγοντας: « Φύγαμε κι οι δύο για έναν άγνωστο κόσμο. Αλλίμονο όχι μαζί…» Θα ήμουν άδικος να μην ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Στέφανο Νικολαΐδη για την επιλογή της μουσικής, τον Στέφανο Κεραμιδά για τους φωτισμούς και την Όλγα Σχοινά για τα σκηνικά και τα κοστούμια που εξυπηρέτησαν και φώτισαν το κείμενο και τις ιδέες μου. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους ηθοποιούς που ερμήνευσαν τους δύο ποιητές Τη Φωτεινή Φιλοσόφου που με το κύρος της ερμηνείας και την ευαισθησία της μετέφερε όλον το ψυχισμό της ηρωίδας και το Νίκο Γιάννακα που ερμήνευσε το ρόλο του με λιτότητα συνέπεια και ευαισθησία.

Γιάννης Νικολαΐδης

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης

Σκηνικά – κοστούμια: Όλγας Σχοινά

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης

Φωτισμοί: Στέφανος Κεραμιδάς

Φωτογράφιση: Αθηνά Λεκκάκου

Στο ρόλο της Πολυδούρη η Φωτεινή Φιλοσόφου

Κώστας Καρυωτάκης ο Νίκος Γιάννακας

Αφηγητής ο Γιάννης Νικολαΐδης